Contact

Brein Fit

Vanaf 15 september 2025!!

Interactief, informatief en vooral
ontzettend leuk!

Wil je meer doen aan gezonde hersenen in een gezond lichaam?
Op tijd starten om afname van je hersenen te vertragen en ze langer in goede conditie te houden?

Deze zeer complete vernieuwende trainingsmethode van 12 weken combineert fysieke inspanning met intellectuele uitdaging en maakt gebruik van bewuste ontspanning.

In een groep van maximaal 12 personen wordt de intellectuele uitdaging in 3 blokken verdeeld:

  1. geheugen en concentratie;
  2. logisch denken en ruimtelijk inzicht;
  3. coördinatie en reactievermogen.

BreinFit geeft bijvoorbeeld:
– een positief effect op je vitaliteit;
– meer energie/ beter door de dag;
– een betere controle over jouw lichaam;
– meer kwaliteit van leven;
– meer zelfvertrouwen;
– betere focus;
– waardevolle preventieve aanpak in de strijd tegen dementie.

Naarmate we ouder worden en/of veel stress ervaren, nemen onze cognitieve functies, zoals geheugen en concentratie vaak af. Cognitieve achteruitgang treedt op als een natuurlijk onderdeel van veroudering, maar bij oudere volwassenen met gehoorverlies lijkt de achteruitgang sneller te gaan en wordt sneller hersenmassa verloren dan bij personen met een normaal gehoor. Ook hier kun je, door op tijd te starten met deze methode, de afname vertragen en zo jouw hersenen langer in goede conditie houden. Als het leven je uit balans brengt, kan BreinFit  je helpen om je evenwicht terug te vinden.

Alle informatie over deze training vanaf september kun je vinden onder:
https://55plus-enschede.nl/12631-2/

Benieuwd hoe Brein Fit jou kan helpen?
Mail mij via: info@gehoord.eu

Alzheimer in Beweging in Twente

Vanaf september 2024 ben ik de 16e partner van Alzheimer in Beweging.

Hiermee is deze waardevolle stichting dus ook actief in Overijssel, met name Twente.

Het wetenschappelijk tijdschrift Scientas publiceerde een artikel over de effecten van krachtoefeningen op dementie of alzheimer. Alzheimer Nederland twijfelt of dit wel zeker is, hoewel sporten en bewegen al langer erkend is als positieve activiteit voor deze doelgroep
“Bij Parkinson is het Parkinsonboksen een hele effectieve manier om de ziekte te vertragen”, weet Ellen, die al jaren deze trainingen verzorgt. Parkinson heeft een aantal overeenkomsten met alzheimer en dementie. Dus de theorie over de krachtoefeningen zou wel eens een goede voorspelling kunnen zijn, de toekomst zal het uitwijzen.
Ellen van de Lande organiseert en coached veel soorten trainingen zoals Parkinsonboksen, wandelactiviteiten in de buitenlucht en cognitieve fitness. Bij die beweegactiviteiten gaat haar activiteit vanaf heden ook uit naar beweegactiviteiten voor mensen met dementie en alzheimer. Als ervaringsdeskundige is ze ook gespecialiseerd in de gevolgen voor mensen die kampen met gehoorverlies, een hele waardevolle specialisatie vooral voor senioren die vaak moeite hebben met horen. 

Veilig sporten met Parkinson!

Boksen is een ideale sport om Parkinson af te remmen.

De combinatie van fysieke inspanning, mentale uitdaging en sociale interactie maakt het een effectieve vorm van beweging voor mensen met deze complexe aandoening.

Als cognitieve fitnesstrainer en Parkinson bokstrainer onderscheid ik mij van de bestaande fitnesstraining. Hierdoor kunnen deelnemers tijdens mijn trainingen veilig boksen en zo werken aan hun fysieke én mentale gezondheid.

Ga je voor veilig en kies één van de gecertificeerde Parkinson Bokstrainers?

https://www.parkinsonboxing.nl/locaties/

Hoe inclusief ben jij?

Als lid van de spiegelgroep trek ik regelmatig op met het programmateam ‘Onbeperkt Meedoen’ )VN-verdrag handicap van het ministerie van VWS.

In de voorbereiding van één van de bijeenkomsten informeerde ik de organisatie over ondersteuning via SpeakSee.

Hoe mooi dat deze informatie werd opgepakt en ingezet werd tijdens de bijeenkomst over onderwijs en ontwikkeling.

Hoe het werkt?

Deelnemers aan de bijeenkomst kunnen kiezen. Door een QR code in te scannen verschijnt ondertiteling op je eigen mobiele telefoon.

Hoe vergroot jij inclusiviteit?

Spiegeltje spiegeltje aan de wand.

Wie ben ik aan de andere kant?

Naast mijn beweegactiviteiten zet ik mij ook in voor mensen met een beperking. En zo kom ik ook nog wel eens binnen bij het ministerie van VWS.

Voor de beleidsmedewerkers van het project ‘Onbeperkt Meedoen’ binnen het ministerie van VWS mocht ik samen met Germa de Bruijn een waardevolle bewustwordingssessie presenteren.

Niet alleen om te kijken hoe je eruit ziet maar vooral om inzicht te krijgen over de hobbels waar je met jouw beperking tegen aanloopt.

Sorry, wat zeg je? đŸŠ»

Weet je dat:
– gehoorverlies niet altijd met je leeftijd heeft te maken;
– dat een fijne duidelijke communicatie niet vanzelfsprekend is;
– mensen met gehoorverlies grote gevolgen ervaren in hun dagelijks leven;
– het bespreekbaar maken van gehoorverlies op de werkvloer een waardevol kado is;
– dat hoorcoaches ondersteuning kunnen bieden bij gehoorverlies en werk.

Gelukkig mogen wij weer live. 🙏
#TeamHooridee

Ja, er is beweging in de hoorzorg!

Al in de eerste uitgave van het blad Hoordetail nr. 1-2021 lazen we een raak artikel “Samen sterk” van hoorcoach Regina Bijl. Dit ging over de toegevoegde waarde van de hoorcoach van TeamHooridee naast de audicien en over de ketenaanpak en samen sterk staan in de hoorzorg. De hoorcoach wordt hier genoemd als sparringpartner voor de gehele keten.

Carmen De Jonge (NVAB voorzitter) reageert in de laatste uitgave van Hoordetail op de stelling: ”In de hoorzorg dient men problemen altijd holistisch te benaderen.” In dit artikel legt zij ook uit waarom het zo belangrijk is om verder te kijken dan enkel het decibelverlies. Schrijft zij over de bijkomende problemen zoals oververmoeidheid, die kunnen leiden tot een burn-out, verlies van sociale contacten en vermindering van sociale vaardigheden. Aandacht besteden aan alle aspecten van het leven zijn van belang.

En dan eind 2021. De uitslag van het “zinnige zorg” traject van Zorginstituut Nederland met de kern van dit onderzoek: het identificeren en terugdringen van ineffectieve en/of onnodige zorg, zodat de kwaliteit van de zorg voor de patiĂ«nt verbetert, de gezondheidswinst toeneemt en onnodige kosten worden voorkomen. Een onderzoek om meer inzicht te verkrijgen voor verbetering in o.a. de nazorg en begeleiding.
Uit het onderzoek komt naar voren dat in het hoorzorgproces meer aandacht voor niet- technische revalidatie zeer welkom is bij SH met perceptief verlies.

Ja, er is beweging in de hoorzorg!

Met dank aan Wendelina Timmerman, TeamHooridee, leveren wij “zinnige hoorzorg”, kijken wij vooruit en zien steeds meer organisaties onze toegevoegde waarde. 

Bijlagen:
Artikel Hoordetail 1-2021 Hoorcoach Regina Bijl:
https://lnkd.in/d_D_HcYV

Rapportage van zinnige zorg traject van zorginstituut Nederland:
https://lnkd.in/dQM3nmtp

Reactie Carmen de Jonge:
https://lnkd.in/dV3AXGRs
https://lnkd.in/dpeDGXSY

Hoorzorg wegwijzer met KNO arts- audiologischcentrum- audicien-hoortoestellen-problemen-controle-hoorcoach

Studie, werken en erbij blijven.

In de wereld van vandaag is verandering een constante. Offline, online, Zoom, Teams, van spraak naar tekst et cetera. Als slechthorende steeds moeten vragen om aanpassingen van de lessen en voorzieningen van schrijftolken in Teams of Zoom was zo vermoeiend dat zelfs, tijdens de opleiding tot audicien, het onderwijs en de kwaliteit van het werk hieronder te lijden heeft gehad.

Als Hoorcoach, met gehoorverlies, mocht ik meekijken bij één van de audiciensopleidingen. Daar ontmoete ik Erna en zij werd, ongevraagd en zeer welkom mijn buddy. Mijn buddy tijdens de fysieke lessen en later gedurende de online lessen waarin zij zorgde voor:

  1. het compleet maken van de aantekeningen voor het geval ik iets had gemist;
  2. de pauzerondjes samen buiten voor momenten van rust;
  3. het herhalen van de ‘tussendoor’ grapjes tijdens de lessen;
  4. het contact met haar na de lange online lessen, die ik met moeite kon volgen omdat ze niet voldoende ingericht waren voor mij als slechthorende;
  5. het uitbreiden van haar eigen skills voor audicien door veel vragen te stellen over mijn gehoorverlies;
  6. kennis te vergaren over de aanwezigheid van de schrijftolken en andere technieken tijdens de online lessen tijdens deze opleiding.

    Wat als we zouden kiezen tussen digitaal en offline onderwijs?https://www.oneworld.nl/lezen/opinie/waarom-zouden-we-kiezen-tussen-digitaal-en-offline-onderwijs/

Laat jij de ander meedoen? Heb jij oog voor de mens achter de beperking? Vraag jij door tot je de ander begrijpt en weet wat nodig is? Kan jij een buddy zijn voor jou studiegenoot en/of collega?

Meer weten over studeren en werken met gehoorverlies? De samenwerking verbeteren?
Flyer
info@gehoord.eu


Formule 1, spraakwaterval en schrijftolk.

In een spraakwaterval van commentaar tijdens de formule 1 race maakt mijn brein overuren. Ik probeer te volgen wat er wordt gezegd, maar na 5 minuten lijkt het of ik bij het rad van fortuin zit. Net als de coureurs staat mijn brein op scherp. In de snelheid en hoeveelheid van de aangeboden spraak kan ik nog net meekomen. Hoe blijf ik betrokken bij de race die langer duurt dan 5 minuten?

Om mee te kunnen in de race maak ik gebruik van een schrijftolk. Een schrijftolk, informeel ook wel audiotolk, is een tolk die gesproken taal omzet naar tekst met een Velotype of veyboard, zodat wat is verteld vrijwel direct te lezen is op een pc, laptop, tablet of telefoon.

Ik ben blij, en velen met mij, met het aanbod van Davy de Bruin van Het Schrijfhuis. Zij maakt het iedere keer weer mogelijk de Formule 1 race te bekijken met ondertiteling. Het meelezen geeft rust, zorgt ervoor dat je aangehaakt blijft en is voor iedereen toegankelijk.

Informatie over schrijftolken tijdens de Formule 1 kun je vinden op: https://schrijfhuis.com/

Meer weten over het inzetten van schrijftolken en handige tips? Mail gerust:info@gehoord.eu

Gehoorverlies en zelfvertrouwen.

Af en toe voel ik ongemak bij mijn gehoorverlies en doe ik bewust wat stappen terug. Hierdoor creëer ik rust en ruimte voor mijzelf, krijg ik nieuwe inzichten en ideeën hoe ik wel mee kan komen met gehoorverlies.

En ja, enkele stappen terug doen, daar is lef voor nodig. Zeker als werknemer met gehoorverlies is dat kracht vinden en blijven groeien. Diegene die mij kent weet……. ik heb ik heel wat stappen genomen. 🙂

Ben jij werknemer en loop jij vast in gehoorverlies en werk? Wil je ook graag stappen maken zodat jou werkbare leven weer meer kleur krijgt?

In het traject van begeleiding bij gehoorverlies en werk geef ik jou rust en ruimte. Ik laat je zien:

  • wat voor jou belangrijk is;
  • hoe je nieuwe keuzes kunt maken
  • hoe je vol energie en zelfvertrouwen voorwaarts kan.

    Wil je graag in gesprek? Laat me weten wat ik voor jou kan betekenen. info@gehoord.eu